Skip links

علم اقتصاد

علم اقتصاد

  علم اقتصاد  چیست؟

علم اقتصاد ، علمی که دو قرن از عمر آن می گذرد، ترجمه انگلیسی (Economy) است که ریشه لغوی آن از دو کلمه یونانی ایکو (Oiko) یعنی اموال و نومو (Nomo) به معنای اداره تشکیل شده است. که در مجموع بنابر در یونان قدیم به معنای اداره امور اموال بوده است. علم اقتصاد تا اواسط قرن هجدهم در مرحله ی ابتدایی بود. در آن زمان، علم اقتصاد ترکیبی از مباحث سیاسی، اخلاقی، فلسفه و منطق به شمار می رفت. فلاسفه یونان باستان یعنی افلاطون و ارسطو اعقتاد داشتند که علم اقتصاد به عنوان هنر مدیریت خانواده است.

علم اقتصاد از زير مجموعه‌هاي علوم اجتماعي است كه با نوشتن كتاب ثروت و ملل آدام اسميت (پدر علم اقتصاد) در سال 1776م به صورت علمي مستقل ارائه شد. به معناي وسيع كلمه، اقتصاد مطالعه در بهزيستي انسان دارد.(1)

 

علم اقتصاد

 

 

 

 

تعریف علم اقتصاد

در یک تعریف کلی، اقتصاد علمی است که به مطالعه کاربرد و نحوه تخصیص بهینه منابع تولیدی محدود به منظور تامین نیازهای نامحدود بشری و رفتار و روابط بشر با اشیای مادی مورد نیاز او که به طور محدود در طبیعت وجود دارد میپردازد. همچنین فرهنگ لغت آکسفورد و بیزینس دیکشنری اقتصاد را اینگونه تعریف کرده است:” اقتصاد ارتباط میان تولید، تجارت و عرضه پول در یک کشور یا منطقه مشخص و شبکه‌ای از تولیدکنندگان، توزیع‌کنندگان و مصرف‌کنندگان کالاها و خدمات در یک مکان، منطقه و یا کشور” میباشد.

 

آلفرد مارشال اقتصاددان برجسته قرن نوزدهم در کتابش، مبانی علم اقتصاد، اقتصاد را مطالعه بشر در مسیر عادی زندگی می خواند. او می گوید «این علم در واقع آن قسمت از مطالعه جوامع انسانی است که از دیدگاه اجتماعی رفاه مادی بشر را تامین می کند.»

 

آدام اسمیت اقتصاد را علم ثروت می داند و کتاب پرارزشش را نیز «تحقیقی پیرامون ماهیت و ثروت ملل» نام نهاد. دیوید ریکاردو از اقتصاد به عنوان علم توزیع ثروت نام می برد و جان استیوارت میل اقتصاد را بررسی ماهیت ثروت از طریق قواعد تولید و توزیع می خواند.

 

لیونل رابینز اقتصاددان انگلیسی اقتصاد را علم تخصیص منابع محدود می داند. رابینز می گوید اقتصاد «علمی است که به بررسی رفتار بشری به عنوان رابطه میان اهداف و وسایل محدود که می توانند استفاده دیگری نیز داشته باشند می پردازد.»

 

 

 

 

کاربرد علم اقتصاد

 

کاربرد اقتصاد در دو زمینه اقتصاد خرد و اقتصاد کلان میباشد .

 

 

اقتصاد خرد

 

اقتصاد خرد چگونگی رفتار انسان‌ها و انتخاب‌هایشان را در سطح واحدهای کوچک اقتصادی مانند یک واحد تولیدی یک بنگاه اقتصادی، یک صنعت یا بازار یک کالای خاص بررسی می‌کند و به چگونگی تعامل بین تقاضا کننده ها و عرضه کنندگان و عوامل مؤثر در انتخاب خریداران می‌پردازد. اقتصاد خرد به سه بخش تقسیم می شود: برقراری تعادل عمومی، انتخاب تحت عدم اطمینان، تئوری بازیها و در نظر گرفتن کشش عرضه و تقاضا درون سیستم بازار.به عبارتی اقتصاد خرد به اشخاص به عنوان کارگران و تولید کنندگان سرمایه، و همچنین مصرف کنندگان نهایی نگاه میکند. همچنین به شرکت های اقتصادی به عنوان مصرف کننده گان سرمایه و کار، و تولید کنندگان محصول نگاه میکند.

 

 

 

اقتصاد کلان

 

اقتصاد کلان به مطالعه پدیده های اقتصادی با دید وسیع تری در مقایسه با اقتصاد خرد درجامعه یا یک کشور می پردازد برای مثال درآمد ملی- سطح تولید یا خالص درآمد ملی نمونه های از مسائلی است که اقتصاد کلان به آن میپردازد. اقتصاد کلان در واقع به مطالعه و تجزیه و تحلیل پدیده‌ها و متغیرهای کلان اقتصادی(متغیرهایی مانند سطح تولید کل کشور و ، سطح عمومی قیمت ها، سطح اشتغال، رشد اقتصادی و متوسط دستمزدها برای افراد جامعه)، بررسی روابط بین متغیر ها به منظور اتخاذ سیاست‌های مناسب در آینده و و پیش بینی مشکلات اقتصادی که ممکن است به وقوع بپیوندد.

  • قديري اصل، باقر؛ كليات علم اقتصاد، تهران، سپهر،
  • ویکیپدیا

  • گروه علمی مارکت پیما

 

مطالب مرتبط

بزرگترین اقتصاددانان جهان

 

 

 

 

نظر دهید

  1. بزرگترین اقتصاددانان جهان
    Permalink