سرمایه گذاری
سرمایه گذاری چیست؟
سرمایهگذاری(به انگلیسی: investment) به معنی تعهد پول یا سرمایه برای خرید مالی وسایل یا دارائیهای دیگر، به منظورمنفعت برگشتهای سودمند ومفید در قالب بهره، سودسهام یا قدردانی از ارزش وسایل (منافع سرمایه) است. سرمایهگذاری در بسیاری ناحیههای اقتصادی مثل حوزه مدیریت کسب وکار یا دارائی و مالیه اعم از خانوادهها، بنگاهها یا دولتها مورد بحث قرار میگیرد.
سرمایهگذاری در بسیاری ناحیههای اقتصادی مثل حوزه مدیریت کسب وکاریادارائی و مالیه اعم از خانوادهها، بنگاهها یا دولتها مورد بحث قرار میگیرد. یک سرمایهگذاری شامل انتخاب توسط یک شخص یا یک سازمان مثل پانسیون سرمایه حقوق بازنشستگی، بعد از تجزیه وتحلیل یا اندیشه برای گذاشتن یا قرض دادن پول در یک چرخه، وسیله یا دارائی مثل مال، کالا، ذخیره، اوراق قرضه،مشتقات مالی (برای نمونه آتیههاوانتخابها)، یا دارائی خارجی نامگذاری شده در پول خارجی، که سطحی از ریسک معین میکند و امکان برگشتهای تولید را در یک دوره از زمان فراهم میکند.
تقسیم بندی
بر حسب موضوع به دو دسته واقعی و مالی تقسیم می شود . سرمایه گذاری واقعی نوعی سرمایه گذاری است كه فرد با فدا كردن ارزشی در زمان حاضر ، نوعی دارایی واقعی بدست می آورد. در واقع موضوع آن ، دارایی واقعی است. خرید ملك یا آپارتمان ، نمونه ای از این سرمایه گذاری است . در سرمایه گذاری مالی ، فرد در ازای فدا كردن ارزش حاضر ، نوعی دارایی مالی كه نتیجه آن معمولاً جریانی از وجوه نقد است بدست می آورد . سرمایه گذاری در اوراق بهادار مثل سهام عادی یا اوراق مشاركت ، كه فرد در ازای پرداخت پول ، محق به دریافت جریانی از وجوه نقد به شكل سود می شود ، سرمایه گذاری مالی محسوب می شود.
1) بر اساس زمان یا مدت :
بر حسب زمان ، می توان به كوتاه مدت یا حداكثر تا یكسال و بلند مدت یا بیش از یك سال تقسیم كرد.
2) بر حسب خطر یا ریسك :
از آنجا كه منافع حاصل از سرمایه گذاری در آینده بدست می آید و نسبت به تحقق این منافع یقین وجود ندارد پس انواع سرمایه گذاریها با درجاتی از احتمال عدم تحقق منافع مورد نظر سرمایه گذار یا ریسك مواجهند. بر اساس اینكه میزان یا احتمال تحقق نیافتن منافع آتی ( یا ریسك ) چقدر باشد ، سه نوع سرمایه گذاری را می توان از یكدیگر متمایز ساخت :
- ریسك متناسب ،
- ریسك نسبی بیشتر ( سفته بازی ) ،
- سرمایه گذاری پر خطر یا ریسكی ( قمار ) .
عملکرد بازار سرمایه
به طور کلی میتوان گفت بازار سرمایه دارای عملکردهای زیراست :
- نیازهای سرمایه ای شرکت ها و نهادها را تامین می نماید.
- به نهادهای مالی امکان می دهد تا از وجوه خود در دوره های بلند مدت استفاده سودآور کنند.
- موجب امنیت دارایی های مالی می گردد.
- با هدایت پس اندازهای مردم به سمت سرمایه گذاری های مولد ضمن کمک به افزایش تولید کالا و خدمات و تعادل عرضه و تقاضای وجوه ، موجب جلوگیری از افزایش نرخ تورم می گردد.
- تامین مالی پروژه های و طرح های سود آور را تسهیل می نماید.
- با عث شفافیت ارائه اطلاعات و اطلاع رسانی اثربخش می گردد.
منابع:
نشریه موج