فهرست مطلب
بازاریابی چیست؟
سرجیو زیمن در کتاب پایان عصر بازاریابی اینطور تعریف میکند: “مارکتینگ در مورد داشتن برنامهها به منظور ترویجها و تبلیغات و هزاران چیز دیگری است که در متقاعد کردن مردم به خرید یک محصول، مؤثر واقع شوند”.
بازاریابی به عنوان فرایندی مدیریتی -اجتماعی تعریف میشود که بوسیلهٔ آن افراد و گروهها از طریق تولید و مبادلهٔ کالا با یکدیگر، به امر تأمین نیازها و خواستههای خود اقدام میکنند. (2)
تعریف لغت نامهای مارکتینگ عبارت است از «فراهم کردن کالاها یا خدمات برای برآورده ساختن نیازهای مصرف کنندگان.» به بیان دیگر، بازاریابی شامل درک خواستههای مشتری و تطابق محصولات شرکت، برای برآورده ساختن آن نیازها و در برگیرنده فرایند سودآوری برای شرکت است.(3)
در ابتدا برای بررسی دقیق تر به تعریف چند مفهوم در اقتصاد میپردازیم.
تقاضا : تقاضای یک فرد (یا یک خانوار ) برای کالای خاصی ، عبارت است از مقداری از آن کالا که شخص ( یا خانوار) مایل و قادر است در خلال یک دوره زمانی خاصی خریداری کند.(1)
عرضه : عرضه عبارات است از لیستی از قیمت ها و مقادیری که یک عرضه کننده یا گروهی از عرضه کنندگان (بنگاه ها) مایل و قادر به عرضه برای فروش در هر قیمتی در لیست در هر دوره زمانی میباشد . (1)
مارکتینگ یک مهارت یا یک فن به منظور همگن سازی فعالیت های واحد تولیدی یا خدماتی در راستای یافتن تقاضا کننده برای عرضه بیشتر تولیدات یا خدمات با هدف سود دهی بیشتر میباشد.
(برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با مفهوم عرضه و تقاضا به بخش اقتصاد مارکت پیما مراجعه بقرمایید .)
تاریخچه :
در آغاز قرن بیستم این معقوله در چندین دانشگاه ایالات متحده به عنوان درس بازرگانی جداگانهای تدریس میشد و به عنوان اصول بازرگانی به سه مرحله تقسیم بندی میشد: «دوره تولید» که در آن مارکتینگ تنها دچار محدودیت تولید بود ؛ «دوره فروش» که در آن مارکتینگ هر آنچه شرکت تولید میکرد به بازار تحمیل میکرد و «دوره مشتری» که در آن مشتری در مرکز تمام فعالیتهای قرار داشت.
نکات مهم در مفهوم :
- بازاریابی معادل فروش نیست.
- تبلیغات تنها بخشی از بازاریابی است.
- به عنوان یک ابزار مدیریتی است.
- فرایندی است که بین تواناییهای شرکت و نیازهای مشتریان تعادل ایجاد میکند.
در دنیای امروز
بازاریابی در دنیای امروز به واسطه پیشرفت تکنولوژی، تغییر رفتار مصرف کننده و دیگر عوامل به کلی تغییر نموده است. مباحثی مانند بازاریابی دیجیتال شکل گرفته و توسط اینترنت و دیگر موارد دیجیتالی اینجام می شود. از طرفی ارتباط چندوجهی بین ارکان مختلف بازاریابی شکل گرفته که باعث شده کمپانی های مختلف، تمام شیوه های بازاریابی را برای رسیدن به نتیجه مطلوب به کار بگیرند.
دکتر داود محب علی و دکتر علی اکبر فرهنگی در کتاب مدیریت بازار اینطور مینویسند : “بسیاری از مردم در مورد اصطلاح بازاریابی اشتباه کرده و آن را معادل فروش و یا تبلیغات تجاری که باعث افزایش فروش می شود، می دانند.شاید برای بعضی عجیب باشد که که فروش تنها بخش کوچکی از عملیات بازاریابی است”.
در تعریف دیگر از کتاب اسرار نام و نشان سازی نوشته خلیل جعفرپیشه : بازاریابی شامل هر اقدامی است که شما به منظور دستیابی به مشتریان و ترغیب آنها انجام میدهید. فرایند فروش شامل هر اقدامی است که شما آن را با هدف بستن قرارداد فروش و گرفتن امضای مشتری انجام میدهید. فروش به نتایج کمی توجه دارد و فقط به رشد میاندیشد، امابازاریابی در جستجوی افقهای دوردست و رسیدن به مرحله توسعه است.
منابع و ماخذ:
- اقتصاد خرد-چ.موریس_او-فیلیپس_ترجه دکتر اکبر کمیجانی _انتشارات دانشگاه تهران .
- اصول نوشته فیلیپ کاتلر و گری آرمسترانگ. ترجمهٔ بهمن فروزنده. انتشارات آموخته، 1391. اصفهان.
- چگونه برنامه بازاریابی بنویسیم. جان وست وود. ترجمهٔ علیرضا احمدی-فرناز فرزین مهر. انتشارات مبلغان، ۱۳۸۹.
- گروه بازاریابی مارکت پیما.
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink